Efektywne palenie w kominku zależy od wielu czynników. Sprawdź, co zrobić, aby z paleniska nie wydobywał się czarny dym.

Jakość opału ma znaczenie

Jeżeli zastanawiasz się, jak palić w kominku, pamiętaj przede wszystkim o tym, aby wybierać wysokiej jakości opał. Najlepsze efekty uzyskasz wybierając wysokokaloryczne drewno z drzew liścianych, które w znakomity sposób podtrzyma płomienie:
• grab,
• jesion,
• buk,
• jabłoń,
• grusza,
• śliwa.

TYLKO do rozpalenia w kominku można używać miękkie drzewa liściaste o niskiej gęstości (świerk, jodła, sosna).

Drewno, które jest przeznaczone do palenia w kominku, powinno być sezonowane przez 1-3 lata, w zależności od gatunku. Dzięki temu jego wilgotność szacuje się w granicach 15-20%. Jeżeli użyjesz mokrego drewna, uzyskasz z niego bardzo mało ciepła, a przy tym efektywność palenia będzie bardzo niska. Zgodnie z ekologicznymi zasadami, NIE WOLNO spalać drewna malowanego i impregnowanego.

Poznaj zasady, jak rozpalić w kominku

To, ile drewna można będzie umieścić w palenisku, w dużej mierze zależy od wielkości kominka, jednak z reguły jednorazowo nie powinno się wkładać więcej niż 5 kg opału. Podstawą jest także uprzątnięcie popiołu przed rozpaleniem kominka.

1. Rozpalaj kominek od góry – na dnie kominka powinny zostać rozłożone rozłupane polany twardego i wysokokalorycznego drewna o maksymalnej wilgotności do 20%. Średnica poszczególnych kawałków drewna nie powinna być większa niż 10-15 cm.
2. Na polanach należy ułożyć niewielkie kawałki drewna na podpałkę – powinny być miękkie i suche, np. z sosny.
3. Między polanami powinno się zostawić przestrzeń umożliwiającą swobodny przepływ powietrza.
4. Na samej górze przygotowanego stosu, umieść rozpałkę, która nie zawiera parafiny.
5. Aby wzniecić płomień, do kominka musi zostać dostarczona odpowiednia ilość tlenu.

Nadal masz problem z rozpaleniem kominka? Może to wynikać z następujących powodów:

• wybieranie złej jakości drewna lub takiego, które zostało źle przygotowane (jest mokre lub zbyt wilgotne),
• niedostarczanie dostatecznej ilości tlenu do paleniska,
• kwestie techniczne związane z kominkiem, np. niewłaściwy ciąg w kominie lub coś blokuje przewód kominowy.

Idź na łatwiznę! Stwórz atrapę kominka

Jeżeli nie chcesz męczyć się z rozpalaniem kominka, rozwiązaniem Twoich problemów jest atrapa. Jest to bardzo popularne wyjście, na które decydują się osoby niemogące mieć w mieszkaniu kominka lub chcące stosować rozwiązanie znacznie prostsze i niewymagające rozpalania.

Podstawą jest, aby została wykonana w profesjonalny sposób atrapa kominka, jak zrobić to właściwie przedstawiamy poniżej:
1. Materiały i narzędzia.

Dla przykładu, do stworzenia standardowego kominka wystarczy (wymiary można zmieniać, w zależności od wielkości, jaką chcesz uzyskać):
• 6 desek o wymiarach 15 x 2 x 100 cm,
• 2 deski o wymiarach 15 x 2 x 100 cm,
• 2 deski o wymiarach 10 x 2 x 100 cm,
• 3 deski o wymiarach 15 x 2 x 50 cm,
• 3 kantówki o wymiarach 3 x 3 x 100 cm,
• Wkręty.

Przyda się:
• akumulatorowa wyrzynarka,
• akumulatorowa szlifierka,
• akumulatorowa wkrętarka.

2. Prace krok po kroku.

I.Skręć 3 deski o wymiarach 15 x 2 x 100 cm, przy użyciu kantówek od środka. Dzięki temu na zewnątrz nie będzie widać żadnych wkrętów. Utworzyć należy 2 kolumny.
II. Przygotuj kolejne elementy z 2 desek o wymiarach 15 x 2 x 50 cm, które będą łącznikiem dwóch kolumn.
III. W dolnej części kolumn wykonaj nacięcie pod listwy podłogowe, aby dokładnie można było przyczepić atrapę do ściany.
IV. Montaż kominka przy ścianie.
V. Górna półka: deski 10 cm i 15 cm x 2 x 100 cm połączone kantówką.
VI. Dolna półka: te same elementy co powyżej.